kolmapäev, 10. veebruar 2010

Talviseid maasikaid südasuviselt Pärnu Filmifestivalilt

Valikut parimatest Pärnu Filmifestivali filmidest näeb 10. ja 17. veebruaril Tallinnas, KUMU dokumentaalsarja raames ning 18. ja 19. veebruaril Tartus, Eesti Rahva Muuseumis.

Esimesel päeval nii Tallinnas kui Tartus näitame keskkonnateemalisi filme, linastuvad Robert Harding Pittmani film "TAMM NR. 419" ja Lars Edmani ning William Johanssoni dokumentaalne uurimus "MÜRGINE MÄNGUMAA". Selle kava esimene linateos pajatab 400-aastase tamme ümberistutamisest Kalifornias. Teine dokk aga räägib Rootsi firmast, kes vedas oma mürgised tootmisjäätmed Tšiili, mis põhjustas sadade kohalike inimeste raske haigestumise.

Teise päeva kava kätkeb kolme haaravat lühifilmi ning tipneb täispika ekraaniportreega.
Fabian Daub ja Andreas Gräfenstein Saksamaalt võitsid Pärnu Filmifestivalil peaauhinna Alam-Sileesia söekaevanduses filmitud looga "MAHAJÄETUD". Sealsed kaevandused on kõik suletud ning maa alla minek rangelt keelatud. Lukasz ja tema vanem vend Jacek kaevavad sütt keeldudest hoolimata ning oma elu tõsisesse ohtu seades. Raske majandusolukord paneb neid otsima tööd ning leiba. Vennad ei hooli politseist, kes seaduserikkujaid pidevalt jälitavad.

Parima audiovisuaalse jäädvustuse eest auhinna võitnud Supriyo Sen'i film "WAGAH" portreteerib aga India ja Pakistani vahelist väravat, mis on ainus ületuskoht 1000-kilomeetrisel piirilõigul. Mõlemal poolel kogunevad tuhanded inimesed õhtuti vaatama piiri sulgemise rituaali. Mida aga tähendab kahe rahva lahutamine, sellest annab filmi autor teada poisikeste suu läbi, kes müütavad piiriväravate juures DVD-kettaid ning saavad päris hästi aru suures ilmas toimuvast.

Kolmandaks lühifilmiks on itaallase Diego D'Innocenzo film "PÜHITSETUD TANTSIJA". See on haarav portree 15-aastasest poisist Biswajitist, kes elab väikeses savionnis India külas Dimirisenas. Ta on üks neist lastest, kes on üles kasvanud pühakojas ning maast-madalast õppinud koos teiste poistega tantsima Shiva auks. Vastavalt grimeerituna ning naiste riietuses esindavad nad Shiva armukesi. Iga Biswajiti päev möödub väsitavates treeningutes. Kuid tema Gotipua periood hakkab läbi saama ning peagi lahkub noormees templist. Tal on raske ette kujutada elu väljaspool pühakoda. Biswajit palub jumalat, et see juhiks teda uuel teel. Film võitis auhinna parima põlisrahvaste jäädvustamise eest.

Pärnu Filmifestivali valikkava lõpetab Eesti Rahva Auhinna võitnud täispikk portreefilm "LENNATES ÜHE MOOTORIGA". Ameeriklane Joshua Weinsteini jäädvustas Indiast pärit doktor Sharadkumar Dicksheet'i, kes on plastilise kirurgia tipptegija. Ta elab New Yorgis ja liigub ringi ratastoolis. Poolest kehast halvatuna on ta võidelnud vähiga, meest on tabanud ka mitu infarkti. Kord aastas lendab doktor Dicksheet oma sünnimaale Indiasse, kus teeb tasuta plastilisi operatsioone sünnitraumast moondunud näoga lastele. See väga südamlik film jutlustab hoolivusest ja ligimese aitamisest. Filmil on eestikeelsed subtiitrid.

Valikut festivali paremikust näeb veebruaris reedeti kell 18.00 ka Pärnus, Uue Kunsti Muuseumis. Täpsem programm Pärnus etenduvatest filmidest muuseumi kodulehelt http://www.chaplin.ee

Kõik seansid on tasuta.

Lisainfo ja pressifotod:
Vaiko Edur
Pärnu Filmifestivali programmijuht
vaiko@chaplin.ee
Tel: 4430772

****************
KAVA
10. veebruar kell 18.00 KUMU auditooriumis
18. veebruar kell 18.00 Eesti Rahva Muuseumis
TAMM NR. 419
Autor Robert Harding Pittman, USA/Saksamaa, 2006, 40 min.
Parim keskkonnateemaline film 22. festivalil 2008.a.

MÜRGINE MÄNGUMAA
Autorid Lars Edman ja William Johansson, Rootsi, 2009, 72 min.
Parim keskkonnateemaline film 23. festivalil 2009.aastal.


17. veebruar kell 18.00 KUMU auditooriumis
19. veebruar kell 18.00 Eesti Rahva Muuseumis
MAHAJÄETUD
Autorid Fabian Daub ja Andreas Gräfenstein, Saksamaa (filmitud Poolas),
2008, 13 min.
Festivali peaauhind aastal 2009.

WAGAH
Autor Supriyo Sen, Saksamaa (filmitud Indias ja Pakistanis), 2008, 14 min.
Auhind parima teadusliku audiovisuaalse jäädvustuse eest 2009. aastal.

PÜHITSETUD TANTSIJA
Autor Diego D'Innocenzo, Itaalia (filmitud Indias), 2008, 30 min.
Auhind parima film põlisrahvaste jäädvustamise eest 2009. aasta festivalil.

LENNATES ÜHE MOOTORIGA
Autor Joshua Weinstein, India/USA, 2008, 52 min.
Eesti Rahva Auhind 23. festivalil 2009. aastal.

Kommentaare ei ole: