kolmapäev, 8. mai 2013

Filmilevi- ja kinoteemaline foorum 10. mail Tartus

10. mail toimub Tartus filmilevi- ja kinoteemaline foorum, kus tähelepanu keskmes on filmilevi ning kinovõrgustiku olukord ja tulevikuväljavaated.

Foorum otsib lahendusi küsimustele, kuidas toimida edasi olukorras, kus maailma filmitööstus ning kinod lähevad üle digitaalsele tehnikale. Tekkiva digilõhe tõttu vajab filmipoliitika ümber mõtestamist, et oleks tagatud toimiv kvaliteetprogrammi pakkuvate kinode võrgustik, levivõimalused Eesti filmitoodangule ja maailma autorikinole. Foorumil kuulatakse, kuidas majandavad end Eesti arthouse-tüüpi kinod ja millistest toetusprogrammidest nad puudust tunnevad. Otsitakse vastust küsimusele, milline peaks olema kinode majandamismudel ning kuidas võiks jaguneda vastustus riigi, kohaliku omavalitsuse ning erasektori vahel. Väärtuslikuks kogemuseks on siin teiste riikide praktikad, mistõttu on kogemusi kutsutud jagama Norra, Suurbritannia ja Horvaatia filmivaldkonna esindajad.

"Arutelu, kuidas Eesti elanikele paremini vaadatavaks muuta Eesti filmid ja muu maailma filmiloomingu paremik, on kestnud aastakümneid. Oleme tänaseks liikunud tubli maa edasi. Nii mitmekesist ja rikkalikku programmi, nagu praegu pakuvad Tallinna kinod ja mitu rahvusvahelist filmifestivali, pole Eestis kunagi varem nautida saadud. Ent küsimus, kuidas jõuaks üle terve Eesti vaatajateni kodumaine filmiparemik (nii vastloodu kui ka klassika) on endiselt valusalt päevakorral," kommenteeris Tartus toimuva foorumi vajalikkust Eesti Kinoliidu juhatuse esimees Jaak Lõhmus. "Digikinovõrgustiku puudumine meie maal ähvardab tekitada piirist piirini ulatuva vaakumi nii Eesti filmide kui ka nende filmide kättesaadavuse osas, mida on tavatsetud nimetada "väärtfilmideks". Ja mis seal rääkida, on oht, et ka need filmid, mida on kutsutud "kommertsfilmideks", ei jõua varsti paarist suuremast linnast kaugemale."

Ettekannetega esinevad ja oma kogemusi ning visioone jagavad nii Eesti filmiasjatundjad kui ka väliseksperdid: Norra kinode üleriikliku digiteerimise projektijuht Jørgen Stensland, Šotimaa kinovõrgustiku arendaja ning projekti Screen Machine eestvedaja Ron Inglis, Horvaatia kinode digiteerimisprojekti koordinaator Tina Hajon, Sony Digital Cinema esindaja Tore Mortensen, Eesti Filmi Instituudi juhatuse liige Edith Sepp, kino Sõprus programmijuht Tiina Savi ning kodanikukino arendaja Mikk Rand. Üritust modereerib PÖFFi juht Tiina Lokk.

Foorumit korraldab Tartu Linnavalitsuse kultuuriosakond koostöös Eesti Filmi Instituudi, Pimedate Ööde Filmifestivali, Tartu Elektriteatri, Briti Nõukogu ja Eesti filmitööstuse klastriga EASi toel.

Lisainfo:
Külli Aleksanderson
kultuuriteenistuse juhataja
Tartu linnavalitsuse kultuuriosakond
Tel. +372 736 1358
kultuurikonverentsid@raad.tartu.ee

Kommentaare ei ole: