esmaspäev, 20. september 2010

Nisi Masa "Instanbul Express" alustab Tallinnast 20. septembril

20.septembril alustab Tallinnast NISI MASA kõigi aegade suurejoonelisim rändav filmitöötuba „Istanbul Express“. 45 noort talendikat filmitegijat (rezissöörid, operaatorid ja helirezissöörid) valiti välja sadade soovijate seast, moodustamaks 15 filmimeeskonda, kes alustavad kolmest erinevast linnast: Tallinn (Eesti), San Sebastian (Hispaania) ja Torino (Itaalia) teekonda läbi Euroopa, ülesandeks luua lühidokumentaalfilme Euroopa mitmekeelsuse teemadel. 3 teekonda hõlmavad endas kokku 24 linna kaheksateistkümnes riigis ning kulmineeruvad Istanbulis, 2010 aasta Euroopa kultuuripealinnas 10. oktoobril. Eestist osaleb istanbul expressi workshopil Ando Naulainen.

Terve teekonna teevad filmirühmi juhendades kaasa auhinnatud filmirezissöörid:

• Atanas Georgiev, Cash & Marry, Rezisöör (Makedoonia)
• Boris Mitić, Goodbye, How Are You?, Rezisöör (Serbia)
• Andrey Paounov, The Mosquito Problem and Other Stories, Rezisöör (Bulgaaria)

Istanbul Expressi raames toimub üle Euroopa ligi 40 filmiüritust erinevates läbitavates linnades. Planeeritud on ka mitmed kohtumised professionaalsete filmitegijatega:

EESTIS

• Nisi Masa lühifilmide programm ning sellele järgnev rahvusvahelise kinovõrgustiku poolt noortele pakutavaid võimalusi tutvustav kohtumine Nisi Masa Estonia uutele liikmetele ja huvilistele Tallinna Kinomajas, 21.September kell 19.00

Kinoseansi järgsele kokkusaamisele on eriti oodatud kõik, kes tahaksid Nisi Masa Estonia tegemistes-korraldustes ise aktiivselt kaasa lüüa ja rahvusvahelistest workshoppidest osa võtta!!!

• Jaak Kilmi dokumentaalfilm „Disko ja Tuumasõda“ – kinoseanss ja kohtumine režissööriga Tallinna kinomajas, 22. September, 19:00

Mõlemad seansid ja kohtumised on kõigile huvilistele avatud ja tasuta!

MUJAL

• Boris Mitić, Goodbye, How Are You rezissöör ning Torino rongi juhendaja – retrospektiiv ja õpituba Ljubljanas, 25. September

• Erik Gandini, Videocracy – õpituba Stockholmis

• Goran Devic, The Blacks – õpituba Zagrebis, 29. September

• Peter Kerekes, Cooking History – õpituba Bratislavas, 5. Oktoober

Kogu produktsioonist sünnib ka making-of, mis uurib mitmekeelse töötoa mitmekeelset mikrokosmost. Projekti jaoks on ka üles seatud blogi, kust leiab kõige ajakohasemat infot. www.nisimasa.com/istanbulexpress

Töötuba tipneb Istanbulis nädalapikkuse montaaziperioodi, filmi õpitubade ning Istanbul Expressi töötoa filmide maailmaesilinastusega 15. Oktoobril.

NISI MASA on Euroopa noortele filmitegijatele mõeldud assotsiatsioonide võrgustik, kuhu kuuluvad hetkel 23 Euroopa riiki: Albaania, Austria, Bulgaaria, Eesti, Hispaania, Holland, Horvaatia, Itaalia, Kosovo, Luxenburg, Makedoonia, Portugal, Prantsusmaa, Rootsi, Rumeenia, Saksamaa, Slovakkia, Sloveenia, Soome, Tšehhi, Türgi, Ungari ja Venemaa. Neid organisatsioone ühendab üks ja sama eesmärk – Euroopa film – ning neis tegutsevad noored on filmimaailmaga seotud professionaalid, üliõpilased ja vabatahtlikud vanuses 16-35 eluaastat. NISI MASA põhieesmärkideks on avastada uusi talente filmimaailmas, arendada erinevaid kultuure ühendavaid audiovisuaalseid projekte ning anda noortele ja andekatele võimalus arendada end Nisi Masa poolt korraldatavel rahvusvahelistel filmindusega seotud workshoppidel. Eestit esinab selles võrgustikus mittetulundusühing Nisi Masa Estonia.

NISI MASA-l on Istanbul Expressi korralduses hea meel koostööd teha järgnevate partneritega: Ankara Kinoliit (Türgi), San Sebastian’I Rahvusvaheline Filmifestival (Hispaania), Binger Filmlab (Holland), Holland doc (Holland), Prantsuse Instituut Istanbulis, Sarajevo Talent Campus, Sarajevo Filmifestival, La Maision de l’Europe (Prantsusmaa), Eesti Filmi Sihtasutus, Türgi Saatkond Helsingis, Türgi Saatkond Tallinnas, Türgi Saatkond Stockholmis.

Avatud taotlusvoorud järgmistele Nisi Masa töötubadele

Mitmekeelsus ja reisimine kui kaks uue “Euro-generatsiooni” alustala on NISI MASA koolituste ja ürituste peateemad aastatel 2010-11.

Hetkel on avatud ka mitu uut taotlusvooru NISI MASA järgmistele workshoppidele, kuhu ka Eesti noored saavad kandideerida.

Suurim neist on POLYGLOT videovõistlus kõigile noortele Euroopa residentidele, mille võitjad teevad kaasa filmitöötoas „Cine’Boat“, mis toimub Soome saarestikus liikuval laeval ja kulmineerub Turu linnas juunis 2010. Turu on koos Tallinnaga Euroopa Kultuuripealinn 2011.

Rohkem infot: www.polyglot-turku.eu

Samuti on hetkel võimalik ajakirjanikel, fotograafidel ja videobloggeritel kandideerida filmifestivali ajakirja Nisimazine töötoale Amsterdami rahvusvahelise dokumentaalfilmide festivalil, kommunikatsioonitreeningu seminaridele Ungaris ja Kosovas ning animatsiooniworkshopile Sofias. Lisainfo www.nisimasa.com või www.nisimasa.ee.

Kommentaare ei ole: