esmaspäev, 8. märts 2010

Pikkovi ja Viimse dokfilmid Artises

9. märtsil kell 18.30 esitlevad noored režissöörid Heilika Pikkov ja Kullar Viimne kinos Artis oma uusi dokumentaalfilme, mis seekord on valminud koostöös sakslastega.

Kullar Viimne ja saksa ajakirjanik Sofie Haarhaus veetsid GLEN projekti raames kuu aega Põhja-Uganda põgenikelaagris, uurimaks endiste lapssõdurite taasintegreerimist tavapärasesse igapäevaellu. Filmis "Süütu" kohtame nelja tagasipöördunud lapssõdurit, kes parema tuleviku lootuses püüavad hakkama saada oma mineviku mälestuste ja hirmudega. Lisaks esilinastusele saab filmi 12.-18. märtsini iga päev kell 16.00 näha ka Artise kinoekraanil ning vaadata filmiga seotud fotonäitust "Maapähklitaevas".

Heilika Pikkovi ja saksa filmitegija Sandra van Slooteni ühine filmiidee võitis Robert Bosch Stiftungi korraldatud Saksa ja Ida-Euroopa koostööfilmide konkursi stipendiumi. Film "Normaalne" portreteerib nelja tavalist inimest Ruhnus, Bayrischzellis, Tallinnas ja Schwerinis, näitamaks kuivõrd erinev ja kuivõrd sarnane on "normaalne elu" tänapäeva Eestis ja Saksamaal. Filmi ametlik esilinastus toimub aprillikuus goEast filmifestivalil Wiesbadenis.

Esilinastus:
"Süütu" (53 min, 2009)
Režissöör: Kullar Viimne, Sophie Haarhaus
Produtsent: Jörg Altekruse
Tootja: Zeitfilm Media & Solarfilm
Dokumentaalfilm lapssõduritest ja armastusest elu vastu.

Nad rööviti oma küladest ja sunniti saama sõduriteks: viimase 20 aasta jooksul on mässuliste poolt Põhja-Ugandas röövitud 30 000 last, kellest on saanud sõdurid. Nad on olnud võitlejad ja orjad sõjas, millest nad kunagi aru pole saanud. Nende soov jõuda tagasi koju on olnud tugevam kui nende hirm põgenemise ees. Nad unistavad rahust, kuid näevad unes endiselt sõda.

Kullar Viimne (s. 1980) on õppinud sotsiaaltööd ning Balti Filmi- ja Meediakoolis filmirežiid. 2006. ja 2007. aastal täiendas ta end Tšehhi Rahvuslikus filmikoolis FAMU. Kullari esimene dokumentaalfilm "Quo vadis?" valmis 2003. aastal. Sellele järgnesid "Jumalaga" (2004), "Reis kerge pagasiga" (2006), "Viimnepäev" (2006) ja "Ultra Vennikased" (2009).

Eel-esilinastus:
"Normaalne" (56 min, 2010)
Režissöör: Heilika Pikkov, Sandra van Slooten
Produtsent: Ülo Pikkov, Sandra van Slooten
Tootja: Silmviburlane & Schnittmenge - Büro für Bewegtbild

Killud igapäevaelust Ruhnus, Bayrischzellis, Tallinnas ja Schwerinis.

Eraklik Vitali irvitab roiskunud kapitalistide üle, olles samas kahe Mercedese uhke omanik Ruhnu saarel, kus pikim teelõik on 3 km. Talupidaja Gabi Bavaria mägikülas kurdab, et Saksamaa on mõttetult ülebürokratiseerunud ja ei taha tunnistada, et traditsiooniliste väiketalude aeg on ümber. Pensionile jäänud endine õpetaja Christoph näeb tohutut vaeva, et tema kodulinnas Schwerinis Ida-Saksamaal võetaks maha viimane Lenini monument Lääne maailmas. Tallinnas tegutsev poliitiline aktivist Maire tunneb aga ikka veel, et suur naaber Venemaa kujutab endast ohtu ja nõuab, et
kommunistlikud kurjategijad saaksid lõpuks oma karistuse.


Heilika Pikkov (s. 1982) on õppinud kristlikku kultuurilugu ja Tallinna Ülikoolis telerežiid. 2003. aastal täiendas ta end Central Lancashire'i Ülikooli filmiosakonnas Inglismaal. Eksperimentaalfilmidega alustanud Heilika esimene dokumentaalfilm oli Iisraelis filmitud "Keerubite mäss"(2006) ja peale seda on ta teinud veel filmi "Kiri Ruhnust" (2009).

Kino Artis
www.kino.ee

Kommentaare ei ole: